TCP versus UDP

TCP – Transmission Control Protocol. Seda võiks võrrelda telefoni kõnega. Sa helistad kellelegi. Vastuvõtja võtab toru ja sa oled suht kindel et sinu kõne jõuab talle kohale. Peale kõne lõpetamist panete te mõlemad toru hargile. Juhul kui veel midagi rääkida siis helistate uuesti ja loote uue ühenduse. Hea on TCP puhul et paketid jõuavad kindlalt saajani. Halb on see et suht koormav meetod kuna koguaeg luuakse ühendusi, suletakse ning monitooritakse.

UDP – User Datagram Protocol. Seda võiks võrrelda n.n tigumailiga. Paned oma paberkirja postkasti aadressiga ja loodad et see läheb kohale. Hea on see et vähem koormav viis kui TCP kuid nagu ka eesti post, kaovad ka UDC puhul paketid rohkem. UDP puhul siis ei võeta saajaga otse ühendust vaid saadetakse pakettid võrgu peale kust nad siis peaks saajani jõudma.

Leave a Reply