Kolm untsu läinud lootustandvat IT projekti

Ei ole lihtne kirjutada asjadest, milledel on hea idee ja siiski lähevad nihu. Tihti on just eduka toote alustalaks hea idee. Isegi keskpärase tehnilise teostuse juures on hea ideega toode edukas.

Kuna ebaõnnestumise tõttu tooted laia teemakäsitlust, väljapool spetsiaalseid kanaleid, ei leia, siis me neist palju ei tea. Teisalt avalikkuse huvi on tihti väga kontsentreerinud suurte  tegijate suunas, siis leiame ka rohkem infot  näiteks Apple nihu läinud toodete kohta.

Apple Newton

Tegemist oli loomulikult paljutõotava projektiga, mis sai alguse 1987 aastal, kuid suleti juba 1988 aasta alguses.  Tegu oli täna tuntud PDA lahendusega. Nagu me teame, siis see  suund on leidnud hiljem kindla koha turul. Täna on tehnika areng teinud oma töö ja nutifonid need tooted ajaloohõlma saatnud. Kuid tollel ajal oli tootel potentsiaali.

Mõne sõnaga, kuidas mina asja näen. Olles just läbi lugenud Steve Jobs eluloo, jääb mulje, et Apple edukad tooted on olnud need, mille juurutamise juures on Steve Jobs saanud oma tahtmist realiseerida. Allpool kirjutan mõne rea Apple projektist “Lisa”, mida härra S. Jobs üritas pidurdada, kuna temal valmis samal ajal Machintos.

Kui S. Jobs kutsuti 1994 aastal Applet päästma, siis ühest esimesest asjadest tegi ta korrektuure antud hetkel väga laialivalguvas ja segases toodete perekonnas. Raamatus tuuakse välja ka seik, et Newton projekt sai lõpetamise otsuse just seetõttu, et antud projekti algataja oli  John Sculley, kes S. Jobsi 1985 aastal Jobsi vallandas.

Antud projekti lõpetamise puhul sai siis saatuslikuks puhtalt inimeste omavahelised suhted ja emotsioonid.

Apple Lisa 

Ma usun, et Lisa on hea näide ühest suurepärasest läbikukkunud projektist. Apple II masinale oli tarvis viisakat mantlipärijat ja S. Jobs oli valmis projekti panustama tohutult. Teda ajendas väidetavalt ka asjaolu, et Apple II oli pigem Steve Wozniaki au ja kuulsus, kui Jobsi. Nüüd tahtis S. Jobs luua arvuti, mis teeks tema nimele au.

1978 aastal alustati paljutõotava Lisa projektiga, mille juht oli S. Jobs. Projekti koondnimi LISA tuleneb S. Jobsi samal aastal sündinud tütre  Lisa Nicole Brennan nimest. Masinal oli mitmeid omadusi, mis tegi temast omal ajal silmapaistva ja  ajast ees oleva toote.  Näiteks  protected memory, mis oli masinale plaanitud, ei tulnud avalikkuse ette enne, kui  Mac OS X avalikustati 2001 aastal. Samuti oli plaanitud ka graafiline liides (GUI), mis sai “laenatud” Xeroxist. Teatavasti oli GUI tollel ajal arvutiasjanduses väga haruldane nähtus. Teadaolevalt erines ka Apple GUI teistest just oma nn usability poolest. Tegu oli keskkonnaga, mis oli mõeldud tavakasutajale, mitte mõnele arvutifriigile, kes tänagi elavad pigem terminalis, kui GUI peal. Miks siis hakata pärleid sigade ette heitma 😉

Kuna Apple oli muutunud päris suureks ja keerukaks masinavärgiks ja S. Jobs polnud just kõige lihtsam inimene, kellega kompromissidest rääkida, siis otsustas tolleaegne Apple juhatus S. Jobsi Lisa projektist tagandada. S. Jobs sai omale Machintos projekti. Kibestunud Jobs püüdis igal võimalikul moel, kaasa arvatud Lisa projekti saboteerides, oma toodet arendada. Nüüd tagasi vaadates võib tõdeda, et see tal ka õnnestus. Machintos on olnud Apple ajaloo üks edukamaid tooteid. Lisa läks küll müüki, kuid oodatud edu ta kindlasti ei saavutanud.

Taas kord näide, kui oluline on inimene ja emotsioonid ka väga suures masinavärgis.

 Nokia ja Symbian OS

Symbian sai alguse  Psion tarkvara arendajate ruumidest eelmise sajandi kaheksakümnendatel. 1998 aastal muudeti nimi Symbian Ltd. Symbian oli Nokia telefonide operatsioonisüsteemiks 2010 aasta lõpuni, millest alates astuti paati Microsoftiga. Antud liit oli minuarust kasulik loomulikult mõlemale osapoolele. Nokia oli lootusetult Symbianiga jalgu jäämas Apple ja Androidi nutitelefonidele. MS omakorda vajas raudvaralist väljundit olukorras, kus Apple ja Anrdoidi tarkvaral see oli.

Aga Nokia ja Symbiani liit. Teadmata tegelikult detaile, arvan ma et, maailmas käituvad paljud sündmused sinusoididena. Nokia oli pikalt olnud telefonide müügiedetabelite juhtkohal. iPhone ja samuti ka Android telefonide jõulise tulekuga oli Nokia järsku olukorras, kus Symbiani tarkvaraga enam konkurentsis ei püsinud. Samuti Android OS telefonide hinnad olid väga konkurentsivõimelised ja mis oluline Android oli cool. iPhone oli kallis, kuid ka cool. Mõlemad nii Android kui ka Apple leidsid kiirelt kliendid Nokia kasutajate seast.

Mis ma oskan antud loost õppida. Elu on sinusoid.

 

Kasutatud välislingid:

Apple Newton project

Apple Lisa

Nokia ja Symbian