Minu IT-alast kaks raamatut

Hackers – by Steven Levy

Mõned aastad tagasi sai antud teos läbi loetud. Lugesin seda oma mobiiltelefonis. Olin raamatust nii sisse võetud, et mind võis näha pea igal pool mobiiltelefoni vahtimas. Ka magama jäin seda teost lugedes.

Hackers annab väga hea ülevaate IT-maailma (vabatarkvara pooldavatest) tegelastest, raud- ja tarkvara kujunemisest. Kui ma näiteks ei oleks seda raamatut eelnevalt läbi lugenud, enne kui ma Steve Jobs’i eluloo kallale asusin, siis sorry Steve, sinu elulugu oleks väga palju mööda läinud. Nüüd, omades eelnevat väga põhjaliku tausta, oli hea siduda teatud sündmusi teistega.

Raamat on ka seetõttu huvitav, et temast õhkub just seda vabadust, mida, mulle tundub, et tollel ajal justkui rohkem oli. Samuti võib sellest raamatust tõelist häkkeriloomust kogeda. Kui oluline oli mälu ja arvuti aeg. Seda rohkem hinnati, kui mingi kavala nipiga õnnestus mingi koodijupp natukenegi optimaalsemalt toimima saada.

Meenutan oma IT-aja algust ja esimest arvutit Krista-2 (venelaste toodetud), siis oli see väga tänapäevane masin TX-0 ja PDP seeria masinatega võrreldes, mida selle raamatu kangelased kasutasid.

Huvitav oli ka suhtumine masina multitaskingusse – esialgu negatiivne. Täna seda enam ei tunneta, pigem on see huvitav.

Hämmastav oli MIT tegelastel võime paari ööga uue raua peale assembler portida. Täna tagasi vaadates võib mõelda, et omal ajal oli neil väga palju uut avastada ja seeläbi oma nimi IT-ajalukku maha kirjutada. Täna oleks seda raskem teha. Samas on see vale võrdlus, nii ei saa mõelda, aeg on teine. Ma usun, et täna on samasugune võimalus oma nime jäädvustada.

Meile IT-ärimaailmast tuntud tegelased nagu Bill Gates oma kuulsate kirjadega on kenasti esile toodud. Kindlasti jätab tema suhtumine antud raamatus negatiivse kuvandi. Steve Jobsi tegemisi kajastatakse väga vähe. Samas ei olnud ta ka väga väljapaistev raua- või tarkvaraspetsialist. Apple kambast kindlasti Steve Wozneak saab kenasti kajastatud ja õigustatult, kuna tegu oli ja on tänagi väga väljapaistva häkkerikultuuri esindajaga.

Igaljuhul IT-maailmas figureerivale inimesele, eriti veel, kui ta ennast mingilgi moel häkkeriks sooviks mõelda, kohustuslik kirjandus!

 

Teine raamat, mis ilmselt ei ole üheski IT-alases nõutud raamatute nimekirjas, on minule oluline raamat – “Selles mängus ei hüpata ” by Juhan Habicht (https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?keywords=14785&ost=14787)

Minu jaoks oli see vist isegi korralik tõuge IT-ala valikul.

Raamat on ajast, kus nõugogude aeg hakkas Eestis lõppema ja tegutsesid koperatiivid ja dressipükstes kantpead.

Arvutid olid uued asjad ja ühele logardist ehitusmehele, kes ehitamise asemel avastas, et ta jube kenasti saab hakkama arvutimängudega ja ka nendest sohiga (debuggeriga) otseteid leida oskas.

Tegelane jäi silma ühele maffiabossile, kes võistles teise maffiabossiga kosmoseseikluse nimelise mängu läbimängimises.

Sisu kunstilise külje pealt väga mõttetu, kuid arvestades antud ajajärku, kirjutada arvutitest (386) oli väga tegija masin selles raamatus, siis on minule väga muljetavaldav kirjandus.

Raamatu alguses mängitakse ka Larry-1 mängu, mille peale ma jala 25km käisin, et see mäng 7 floppiketta peal Raplast kopeerida 🙂